fbpx
Αιμορροϊδοπάθεια: Η εξειδίκευση και η τεχνολογία αποτελούν την οριστική λύση
Με τον όρο «αιμορροϊδοπάθεια» εννοούμε μια νόσο του πρωκτού που επηρεάζει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής πολλών ανθρώπων. Αιμορροϊδες υπάρχουν σε κάθε άνθρωπο και αποτελούνται από αρτηρίες, φλέβες και χαλαρό συνδετικό ιστό. Το πρόβλημα δημιουργείται, όταν αυτές διογκωθούν και πάσχουν είτε από φλεγμονή είτε από αιμορραγία, με συνέπεια να εκδηλώνονται συμπτώματα δυσφορίας και πόνου.

Η αναγνώριση και εκτίμηση των ορθοπρωκτικών παθήσεων είναι ιατρική πράξη, η οποία πρέπει να γίνεται πάντα από εξειδικευμένους ιατρούς. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στη διαδικασία αυτή είναι η αυτοδιάγνωση από τους ασθενείς, με κυριότερο το να «βαπτίζει» o καθένας ως αιμορροΐδες ή «ζοχάδες» την πάθησή του και να χρησιμοποιεί θεραπείες που του προτείνουν φίλοι και συγγενείς ή να λαμβάνει ημιτελείς πληροφορίες από το διαδίκτυο. Αν πρόκειται για καλοήθη ή φλεγμονώδη πάθηση ή ακόμα και για μια χρόνια πάθηση, τότε το πρόβλημα διαιωνίζεται χωρίς ίσως να προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες. Εάν όμως πρόκειται για κάτι σοβαρότερο, τότε υπάρχει ο κίνδυνος ο ασθενής, αντί να αυτοϊάται, δημιουργεί πρόβλημα στην υγεία του.

Είναι γνωστό ότι ο λεπτομερής έλεγχος του πεπτικού σωλήνα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά σε όλους ανεξαιρέτως άνω των 50 ετών, καθώς επίσης και σε αυτούς που έχουν κληρονομικό ιστορικό από γονείς, ίσως ακόμα και κάτω των 40 ετών. Η αναγνώριση πιθανής κακοήθειας σε αρχικό στάδιο θεραπεύεται οριστικά. Από εκεί και πέρα η συχνότητα της επανάληψης της εξέτασης θα εξαρτηθεί από τα ευρήματα, αλλά και από τον ειδικό ενδοσκόπο. Η εξέταση σήμερα είναι σχετικά απλή, ανώδυνη και με σχετικά εύκολη προετοιμασία.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα με την αιμορροϊδοπάθεια είναι το να υποδεικνύουν οι ίδιοι οι ασθενείς τον τύπο της θεραπείας ή της μεθόδου που θα ακολουθηθεί από τον ειδικό ιατρό, είτε αυτό είναι laser είτε υπέρηχοι είτε κάτι άλλο που έκανε κάποιος φίλος τους. Πρέπει να σημειωθεί πως όλες οι παθήσεις δεν είναι ίδιες, όλα τα στάδια της πάθησης δεν είναι ίδια, άρα και όλες οι θεραπείες δεν πρέπει να είναι ίδιες. Η ανώδυνη ή σχετικά ανώδυνη μετεγχειρητική πορεία είναι σίγουρα το ζητούμενο, αλλά η ριζική εξαφάνιση του προβλήματος αποτελεί βασικό και πρώτο στόχο.

Μαγικές μέθοδοι δεν υπάρχουν, όπως δεν υπάρχουν και μάγοι θεραπευτές. Μετά την προεγχειρητική διάγνωση και την εξήγηση της πάθησης στον ασθενή, η τελική απόφαση της μεθόδου που θα ακολουθηθεί καλό είναι να λαμβάνεται κατά την επέμβαση, σαν να ήταν ο γιατρός ή κάποιο δικό του πρόσωπο ο ασθενής.

Συμπερασματικά, η αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας και των άλλων παθήσεων του πρωκτού (συρίγγιο, ραγάδα, κονδυλώματα, πολύποδες ) είναι πράξη που γίνεται από ειδικούς και η διάγνωση και η εκτίμηση του προβλήματος είναι το σπουδαιότερο βήμα στη θεραπεία. Στο στάδιο αυτό αποφασίζεται ο πιο σύγχρονος, ανώδυνος και ασφαλής τρόπος θεραπείας, ενώ αξιοποιούνται όλες οι σύγχρονες τεχνικές από πηγές ενέργειας, δηλαδή laser, ραδιοσυχνότητες και υπερήχοι ή και όλα μαζί.

Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις είναι ατέλειωτες όση ενημέρωση κι αν υπάρχει. Όλα τα προβλήματα δεν είναι ίδια, όπως και όλοι οι άνθρωποι δεν πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση. Αν πραγματικά έχετε πρόβλημα, τότε η εκτίμηση και η λύση εντοπίζονται στην κλινική εξέταση από εξειδικευμένο ιατρό. Τότε μόνο θα μπορείτε να αισθάνεστε σίγουροι ότι έχετε πάρει τη σωστή απόφαση για την οριστική σας θεραπεία.